Артроза

Артроза, остеоартроза, остеоартритис е дегенеративна болест на периферните зглобови. Болеста се јавува како резултат на дегенеративни промени во одредени делови на зглобот – ‘рскавица, зглобна чаура, зглобни врски поради абење и истрошување на зглобот под силно оптоварување, што доведува до субхондрална склероза на коските и хипертрофични промени околу коската (остеофити). Третман: медицинска масажа за подобрување […]

Read more
Кифоза

Кифоза се нарекува зголемена физиолошка кривина на ‘рбетниот столб во сагитална рамнина, чија конвексност е ориентирана наназад, т.е. подгрбавеност и најчесто е локализирана во торакалниот (средишен) дел од ‘рбетот, но може да се појави и на други делови. Се јавува многу често во комбинации со лордоза или сколиоза. Кифозата исто така може да биде вродена […]

Read more
Лордоза

Лордоза се нарекува кривина на ‘рбетниот столб во сагиталната рамнина, чиј конвекситет е свртен нанапред. Може да биде вродена или стекната. Главните карактеристики на лордотично лошо држење на телото се: држењето на главата е малку наназад од вертикалната линија, градите се рамни или испакнати, физиолошката лордотична кривина во слабинскиот дел е зголемена, карлицата е поместена […]

Read more
Сколиоза

Сколиоза е искривување на ‘рбетниот столб, во фронтална рамнина. Кај сколиозата, девијацијата може да биде еднострана или двострана т.е компензаторна кривина. Сколиозата е една од најчестите деформитети на ‘рбетниот столб. Многу ретко се јавува при раѓање, но затоа постојат многу причини за стекната сколиоза. Третман: примена на соодветни вежби, кои ќе зависат од возраста, локализацијата […]

Read more
Адхезивeн капсулитис

Адхезивниот капсулитис, познат и како замрзнато рамо е честа и болна состојба, која ја спречува нормалната подвижност на рамото. Замрзнатото рамо го намалува нормалното движење на рамениот зглоб, и во некои случаи ги спречува сите движења во рамото. Третман: Кинезиотејпинг, вежби за врат и рамен појас.

Read more
Пириформис

Синдромот Пириформис е состојба за која се верува дека е резултат на компресија на ишијалниот нерв од страна на мускулот на пириформис. Симптомите може да вклучуваат болка и вкочанетост во задникот и долу на ногата. Честопати симптомите се влошуваат со седење или трчање. Причините може да вклучуваат траума на глутеалниот мускул, грчеви на мускулите на […]

Read more
Голферов лакт

Голферовиот лакт или медијален епикондилитис е тендиноза на медијалниот епикондил на внатрешната страна на лактот. Тоа е на некој начин слично на тенискиот лакт, што влијае на надворешноста во страничниот епикондил. Предната подлактица содржи неколку мускули кои се вклучени во флексирање на цифрите на раката и флексија и пронаоѓање на зглобот. Тетивите на овие мускули […]

Read more
Тениски лакт

Тенискиот лакт, познат и како страничен епикондилитис, е состојба во која надворешниот дел од лактот станува болен и нежен. Болката може да се прошири и во подлактицата, а силата на зафат може да биде слаба. Почетокот на симптомите е генерално постепен. Голферски лакт е слична состојба што влијае на внатрешноста на лактот. Тоа се должи […]

Read more
Спондилоза

Aнкилозен спондилитис (спондилоза или болест на Бехтерев) е хронично воспалително ревматско заболување кое најчесто влијае на ‘рбетот, но може да влијае и на други зглобови, најчесто на рамената и колковите. Го прави ‘рбетот помалку флексибилен и може да резултира со застој во држење на телото. Кога воспалителната активност е тешка, се појавуваат промени на зафатените […]

Read more
Аутизам

Аутизам — нарушување на невролошкиот развој, кое се одликува со намалена способност за социјализација и комуникација и со ограничено и повторливо однесување. Сите овие знаци се манифестираат пред три годишна возраст. Аутизмот делува на процесирањето информации во мозокот, со тоа што го менува начинот на којшто невроните и нивните синапси се поврзуваат и организираат. Како доаѓа […]

Read more