Синдромот Пириформис е состојба за која се верува дека е резултат на компресија на ишијалниот нерв од страна на мускулот на пириформис. Симптомите може да вклучуваат болка и вкочанетост во задникот и долу на ногата. Честопати симптомите се влошуваат со седење или трчање.

Причините може да вклучуваат траума на глутеалниот мускул, грчеви на мускулите на пириформис, анатомска варијација или повреда на прекумерна употреба. Сепак, опишани се неколку случаи во атлетиката. Голем број на маневри за физички испити можат да бидат поддршка. Медицинската слика е обично нормална. Други услови што можат да се појават слично вклучуваат хернијален диск.

Третманот може да вклучува истегнување, физиотерапија и лекови како што се НСАИЛ.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *