Спондилозата е резултат на долготраен дегенеративен процес со хипертрофични промени, формирање на остеофити (коски на ‘рбетот) кои можат да се променат во ‘рбетниот канал и да доведат до дегенеративни промени во ‘рбетниот мозок.

Причина за појава

Спондилозата е предизвикана од секојдневното „трошење“ на ‘рбетниот столб во денешниот начин на живот и работа. Долго време седиме во неприродна позиција на масата, со книги и компјутери, во автомобили и на работни места неприлагодени на нормалното, природно држење на ‘рбетот. Поради ова, се случуваат промени на коскениот дел – пршлените што се „истрошени“, се создаваат потколеници на коските на краевите што ги притискаат корените на нервите што излегуваат од ‘рбетниот мозок. Промени се случуваат и на дисковите кои стануваат нееластични, тврди, пукаат прстените што ги опкружуваат и се испакнати, односно „извиваат“ и ги притискаат околните структури, пред се корените на нервите.

Третман: Корективна гимнастика, медицинска масажа, миофасцијална релаксација на врат и рамен појас.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *