Тендинитис или тетива, е вид на нарушување на тетивата што резултира во болка, оток и нарушена функција. Болката е обично полоша со движењето. Најчесто се јавува околу рамото (тендинитис на манжетната на ротаторот, тендинитис на бицепс), лактот (тениски лактот, лактот на голф), зглобот, колкот, коленото (коленото на скокачот) или глуждот (Ахил тендинитис).

Причините може да вклучуваат повреда или повторливи активности. Групите под ризик вклучуваат луѓе кои работат мануелен труд, музичари и спортисти. Поретки причини вклучуваат инфекција, артритис, гихт, болест на тироидната жлезда и дијабетес. Дијагнозата обично се заснова на симптоми, преглед и повремено медицинска слика. Неколку недели по повредата останува мало воспаление, при што основниот проблем е поврзан со слаби или нарушени фибрили на тетивите.

Третманот вклучува одмор, НСАИЛ, сплинт и физиотерапија ( кинезиотејпинг,масажа, лимфна дренажа ). Околу 80% од луѓето се подобруваат во рок од 6 месеци. Тендинопатија е релативно честа појава. Постарите луѓе се почесто погодени.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *