Тенискиот лакт, познат и како страничен епикондилитис, е состојба во која надворешниот дел од лактот станува болен и нежен. Болката може да се прошири и во подлактицата, а силата на зафат може да биде слаба. Почетокот на симптомите е генерално постепен. Голферски лакт е слична состојба што влијае на внатрешноста на лактот.

Тоа се должи на прекумерната употреба на задните мускули на подлактицата. Обично, ова се јавува како резултат на работа или спорт, класично ракетни спортови. Дијагнозата обично се заснова на симптоми со медицинска слика што се користи за да се отфрлат други потенцијални причини. Поверојатно е ако болката се зголеми кога субјектот се обидува да го свитка задниот зглоб кога зглобот се држи во неутрална положба. Тој е класифициран како хронична тендиноза, а не тендинитис.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *