Артроза, остеоартроза, остеоартритис е дегенеративна болест на периферните зглобови. Болеста се јавува како резултат на дегенеративни промени во одредени делови на зглобот – ‘рскавица, зглобна чаура, зглобни врски поради абење и истрошување на зглобот под силно оптоварување, што доведува до субхондрална склероза на коските и хипертрофични промени околу коската (остеофити).

Третман: медицинска масажа за подобрување на циркулација и исхрана на зглобовите, вежби за зглобови.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *