Спортската масажа е дизајнирана да помогне во спречување и лекување на повреди што можат да се појават како резултат на вежбање. Ние користиме низа длабоки, интензивни техники за да ја вратиме подвижноста на повредениот мускул. Може да користиме истегнување, компресија, тонирање и активирање на реакција на точката на активирање, слично на акупресурата.
Многумина ја практикуваат спортската масажа за да ги поддржат во сите фази на обука, од закрепнување на повреди до спречување на понатамошни повреди, пред и после вежбање. Иако овој третман не е само за спортисти, секој што учествува во редовна физичка активност може да има корист од спортска масажа.
При длабинска масажа користиме бавни, цврсти удари и притисок за олеснување и ослободување на напнатоста длабоко во мускулите. Најчесто ја користиме за лекување на хронични болки и напнатост во вратот, грбот и рамената, длабинската масажата е интензивен, но ефикасен третман. Спортската масажа се користи од медицински причини од страна на физиотерапевти.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *