Карпал тунел синдром

Карпал тунел синдромот претставува медицинска состојба која настанува како резултат на зголемен притисок на n.medianus, кој минува низ т.н carpal tunnel-ов простор. Поради честите движења на рачниот зглоб, нервот се воспалува и доаѓа до негово надразнување. Карпал тунелот – „премин” изграден од коските на зглобот и лигаментите е канал низ којшто минуваат медијалните нерви и […]

Read more
Мултипекс склероза

Мултипла склероза (скратено МС, исто така позната како disseminated sclerosis или encephalomyelitis disseminata)е болест на воспаление кај кој масните миелински обвивки околу аксоните на мозокот и `рбетниот мозок се оштетени, што води до демиелинизација и лузни како и широк спектар на знаци и симптоми. Нападот на болеста вообичаено се случува кај младите луѓе, и почеста […]

Read more
Паркинсонова болест

Паркинсоновата болест е невродегенеративна болест која ги напаѓа моторните функции на заболениот, говорот и други функции. Оваа болест е позната и како ПД (Parkinson’s disease). Болеста се јавува како резултат на дегенерација на допаминергичните неврони во базалните ганглии, поточно во substantia nigra и locus coeruleus. Главните моторни симптоми со заедничко име се нарекуваат „паркинсонизам“ или […]

Read more
Спондилоза

Спондилозата е резултат на долготраен дегенеративен процес со хипертрофични промени, формирање на остеофити (коски на ‘рбетот) кои можат да се променат во ‘рбетниот канал и да доведат до дегенеративни промени во ‘рбетниот мозок. Причина за појава Спондилозата е предизвикана од секојдневното „трошење“ на ‘рбетниот столб во денешниот начин на живот и работа. Долго време седиме […]

Read more
Тендинитис

Тендинитис или тетива, е вид на нарушување на тетивата што резултира во болка, оток и нарушена функција. Болката е обично полоша со движењето. Најчесто се јавува околу рамото (тендинитис на манжетната на ротаторот, тендинитис на бицепс), лактот (тениски лактот, лактот на голф), зглобот, колкот, коленото (коленото на скокачот) или глуждот (Ахил тендинитис). Причините може да […]

Read more
Деформитети на ‘рбетниот столб

Коскено-мускулниот систем кај децата во развој под влијание на внатрешните и надворешните фактори е подложен на различни деформации. Наследниот фактор и лошото држење на телото, претешките училишни торби, несоодветното и долго седење на училиште и дома, недоволната физичка активност доведуваат до нарушување на статиката на ’рбетниот столб, што резултира со појава на сколиози и кифози. […]

Read more
Ишијас

Ишијасот е болка која зрачи низ ишијадичниот нерв (n.ischiadicus), голем нерв чии корени почнуваат во долниот дел на грбот и продолжуваат кон задните делови на нозете. Иако ишијасот може да биде многу болна состојба, ретко се случува да предизвика трајно оштетување на нервите. Ишијасот најчесто е предизвикан од воспаленија кое се јавуваат како резултат на […]

Read more
Дискус хернија

Секој меѓупрешленски диск е составен од цврсто ткиво (прстен) исполнет со мек гел (јадро). Прстенот е составен од лигаменти со кои се поврзани прешлените. Јадрото во најголем дел е составено од вода и има улога на амортизер – го ублажува триењето на прешлените.Кога прстенот на дискот се оштетува и напукнува, тогаш мекото јадро може да […]

Read more
Корективна гимнастика ПОЗИТИВА

Нашата мисија е да ви овозможиме високо квалитетна програма на вежби за тело во позитивна и релаксирана атмосфера со цел да го подобрите своето здравје и здравјето на вашето тело кое претставува основа за здрав дух и долг живот. Корективна Гимнастика Позитива нуди внимателно дизајнирана и индивидулна програма од вежби, прилагодени на возраста, способностите и […]

Read more