Превенција на деформитети

Превенцијата на рбетните искривувања е збир на мерки, вклучувајќи и гимнастички вежби, кои можат да се исполнуваат како во домашни услови, така и во нашето студио. Потрбно е младите да имаат правилно организиран дневен режим, соодветно со возраста на ученикот, кое вклучува доволно спиење (9-11 часа), прошетки на отворено, физички вежби и спорт. Од големо […]

Read more
Мигренозни главоболки

Мигрената не е обична главоболка. Таа предизвикува многу силна болка најчесто во пределот на слепоочниците, челото и очите која може да трае од неколку часa до неколку денa. Освен тоа, мигрената може да предизвика чувствителност кон светлина и звук, вртоглавица, гадење, повраќање или проблеми со видот. Третман: Миофасцијлна релаксација, масажа.Најважно од сè – релаксирајте се. […]

Read more
Болки во вратот и грбот

Повеќе од две третини од светската популација во одреден период од својот живот, страдаат од вратна болка. Поради современиот начин на живеење, бројката на афектирани со овој проблем секојдневно се зголемува. Стресот, намалената секојдневна физичка активност, работата пред компјутер и неправилното држење на телото при седење се само дел од причините кои може да ви […]

Read more
Спортски повреди

Спортските повреди имаат маргинализирано голем број на спортисти за време на натпревари. Некои од причините за повреда се неадекватни загревања, недостаток на кондиција и несоодветни методи за тренинг. Најчести спортски повреди се: истегнати лигаменти и тетиви, скинати лигаменти и тетиви, тендинитис, фрактури, артритис, дислокации, тениски лакт и болка во долниот дел на ‘рбетот. За справување […]

Read more
Третман за горен цервикален рбет

Цервикалните пршлени го градат костурот на вратот. Најмалите од 24-те подвижни прешлени, цервикалните прешлени, се лоцирани меѓу краниумот и торакалните прешлени Релативната дебелина на дисковите, речиси хоризонталната поставеност на зглобните површини и малата телесна тежина што ја носи оваа регија овозможуваат најголем опсег на движења од сите регии на ’рбетниот столб. Вратниот дел на ’рбетниот […]

Read more
Дископатија

Дископатија се однесува на дегенеративно заболување на интервертебралните дискови или на просторот помеѓу пршлените и може да се развие насекаде по ‘рбетот. Се јавува најчесто во долниот дел на ‘рбетот (лумбалниот) или во цервикалниот’ рбет (цервикален). Третман: корективни вежби во група, индивидуални часеви по корективна гимнастика.

Read more
Лимфна дренажа

Лимфната дренажа е специјализирана техника на масажа, базирана на анатомијата на лимфниот систем која е дизајнирана да го намали отокот преку подобрување на лимфната дренажа.Таа овозмжува да се пренасочи течноста од областите каде што е присутен отокот, кон функционалните лимфни јазли. Ова е важен принцип во менаџментот на лимфедемата. Во MLD се применува специфични движења […]

Read more
Мадеротерапија

Мадеротерапијата е масажа која помага при отстранување на целулитните наслаги со помош на серија од фрекфентни движења кои ги повторуваме со користење на дрвени елементи. При аплицирање на дрвените елементи врз проблематичните места се стимулира лимфиниот систем на телото при што се ослободуваат акумулираните токсини, маснотии и целулитот. Мадеротерапијата (терапија со дрвени инструменти) потекнува од […]

Read more
Кавитација

Кавитацијата го користи ефектот на нискофреквентен ултразвук, со чие делување доаѓа до разградување на масните клетки (липоцити), односно до пукање на нивната мембрана и разлевање во меѓуклеточните простори. По ова под дејство на ензимите се разградуваат и по лимфен пат се елиминираат од телото (на идентичен начин како и маснотиите кои ги внесуваме со храната). […]

Read more
Спортска масажа

Спортската масажа е дизајнирана да помогне во спречување и лекување на повреди што можат да се појават како резултат на вежбање. Ние користиме низа длабоки, интензивни техники за да ја вратиме подвижноста на повредениот мускул. Може да користиме истегнување, компресија, тонирање и активирање на реакција на точката на активирање, слично на акупресурата. Многумина ја практикуваат […]

Read more