Кинезиотејпинг

Методот Kinesio Taping е дефинитивна рехабилитативна техника на тапирање која е дизајнирана да го олесни природниот процес на заздравување на телото при истовремено обезбедување поддршка и стабилност на мускулите и зглобовите без да се ограничи опсегот на движење на телото, како и да се обезбеди продолжена манипулација со меките ткива за да се продолжат придобивките […]

Read more
Релакс масажа

Масажата е третман кој има за цел да ве опушти, оживее и да ви го заздрави телото. Користиме рачни движења и манипулација на меките ткива и мускулите во организмот, а целта на релакс масажата е да се забрза заздравувањето и да ви се подобри целокупната благосостојба . Постојат многу форми на терапија за масажа, секоја […]

Read more
Тибетанска масажа

Тибетанските терапии, покрај тоа што ги посочуваат причините за нарушувањата во организмот, односно причините, делуваат на нивните последици имајќи ја предвид секогаш физичката и емоционалната состојба на телото. Оваа масажа е во обратен правец од останатите масажи, се работи по канали по кинеска медицина, го потикнува организмот на самоизлекување. Во Корективна гимнастика Позитива се занимаваме […]

Read more
Медицинска масажа

Медицинската масажа може да биде ефикасна во спречувањето и лекувањето на мускулни повреди и болка. Најчесто ја користиме за лекување на болки во грбот, со овој тип на масажа користиме техники на длабинска обработка за да помогнеме во отстранувањето на блокадите и оштетените клетки во телото. Ова помага да се намали времето на закрепнување по […]

Read more
Вежби за истегнување

Истегнувањето претставува еден вид физичка активност при којашто одреден мускул или тетива (или мускулна група) волево се истегнува со цел да се подобри еластичноста на мускулот и да се постигне удобен мускулен тонус. Резултатот што ќе го почуствувате е зголемена контрола врз мускулите, флексибилност и опсег на движење. Ние истегнувањето најчесто го применуваме при терапевтски третмани. […]

Read more
Миофасцијална релаксација

Миофасцијалното ослободување е безбедна и многу ефикасна практична техника која вклучува примена на нежен одржлив притисок во ограничувањата на сврзното ткиво, за да се отстрани болката и да ви се врати движењето. Овој суштински „временски елемент“ има врска со вискозниот проток и пиезоелектричниот феномен: ниско оптоварување (нежен притисок) што се нанесува полека ќе овозможи вискоеластичен […]

Read more
Рамни стапала

Сè повеќе деца и возрасни се со стекнати рамни стапала поради намалено движење, одење по рамна и тврда подлога како што е асфалт, но и носење несоодветни, тесни обувки. Рамните стапала не се само естетски проблем, туку сериозна последица на седечкиот  начин на живот, вишокот килограми и недостигот на движење, тие ја пореметуваат статиката на […]

Read more
Повреди на диск

Помеѓу секој пршлен во ’рбетот лежи амортизирачко перниче кое се нарекува меѓупршленски диск. Како старееме, овие дискови почнуваат да се оштетуваат. Секојдневните активности кои ги правите додека сте во исправена положба е тест за тоа колку вашиот ’рбет може да ја издржи вашата телесна тежина и колку притисок можат да издржат вашите дискови. Исто така, […]

Read more
Лумбаго

Лумбаго претставува блага до остра болка, или непријатност во долниот дел од грбот. Болката може да биде акутна или хронична доколку константно се чувствува во период од три месеци. Од оваа непријатна болка страдаат млади луѓе кои се занимаваат со тешка физичка работа како и луѓе во поодминати години. Третман: кинезитерапија, миофасцијален третман и блага […]

Read more
Ишијас

Ишијасот претставува болка во грбот која се спушта кон една од двете нозе, познат е уште како лумбоишијалгија, а настанува со притискање на нервот ишијадикус, најдолгиот нерв во периферниот нервен систем се протега од задникот до стапалата. Третман : миофасцијална релаксација, тибетанска масажа, кинезитерапија.

Read more